emmaengstrom

Kategori: Vegan life

Att laga vegansk mat

Fick en fråga från en läsare som undrade om jag inte kunde dela med mig av lite tips och recept då hon själv försöker att äta mer veganskt.
Och det gör jag gärna! Observera att alla fetmarkerade ord är klickbara länkar, missa ej dom för mer information/recept!

F r u k o s t   &   m e l l i s

Oavsett om du är en gröt, yoghurt eller smörgåsmänniska behöver du inte ge upp något. Havregrynsgröt är en given favorit, gärna med lite rolig
topping, äppelmos och havremjölk. Går även att steka för lite krispigare yta. Är du med för yoghurt, spana in havregurt eller soygurt, baserad på havre respektive soja.
Finns både i naturella eller smaksatta varianter. Bröd i sin enkelhet är ju bakat på vatten, jäst, mjöl, så rostat bröd med mosad avokado eller en fin marmelad är
ju oslagbart. Annars är smoothie bowl eller veganska bananpannkakor att rekommendera.

 

L u n c h   &   m i d d a g

När det kommer till lunch och middag får det gärna gå snabbt för min del. Att stå i köket i timmar och göra långkok är inte min melodi. Det är sällan det tar mer än 15-20 minuter för mig att laga mat, oftast snabbare än så.

Wokgrönsaker är oumbärligt hemma hos mig, på nolltid har du en fantastiskt näringsrik bas med både vattenkastanj, morötter, babymajs, broccoli och gud vet vad mer som finns i de där mixarna. Så jag brukar utgå från det, sedan komplettera med antingen ris/couscous/potatis/pasta/quinoa/mathavre/bulgur. Och don't worry, jag tänker på protein också. Tofu (Kung Markatta har marinerade varianter), kidneybönor, linser, falafel, sojabönor och kikärtor är mina favoriter. Dessa proteinkällor är även något jag gärna använder när jag slänger ihop en vanlig, hederlig sallad.

Dessutom finns det ett riktigt bra utbud av färdigmat som är perfekt att ha hemma om det krisar. Notera dock att jag med detta inte menar att veganskt halvfabrikat är superbra eller näringsrikt, men jag proppar hellre i mig veganska sojanuggets där jag i värsta fall är den enda som tar skada, än riktiga chicken nuggets där garanterat fler än jag tagit skada.Vill också tipsa om att spana in Risentas färdiga mixer för olika biffar och bollar, helt fantastiskt! Mer naturligt än färdigrätterna i frysen om du värderar sånt, så lätta att göra och så himla goda!

Och så ska vi inte glömma alla goda klassiker men i vegansk tappning. Vi snackar tacos på vegofärs med guacamole utan gräddfil, vi snackar burgare med vegansbiff, vi snackar pizza utan ost alternativt med veganost, veganska pannkakor.

Och nu i sommartid, vad fasen ska man lägga på grillen? Majskolv JA JA, grönsaksspett, tofu eller färdigrätter (typ korv, burgare). Använd din fantasi! En ananas kanske? Och hummus, hummus är världens bästa tillbehör så skitsamma om du grillat gammal skosula, det kommer ändå smaka fantastiskt.

Var får du ditt protein ifrån?

Tänkte göra ett litet inlägg där jag samlat vanliga frågor jag fått sedan jag knappt fem veckor sedan valde att
utesluta alla animaliska produkter (minus honung) från min kost. Here ya go!

cow, flowers, and pink-bildfruit, food, and summer-bild

Oj, men vad äter du då? Grönsaker? 
- Haha om jag gör! Tror fan min grönsakskonsumtion ökat med typ 200 % eller något, och då har jag länge varit ett stort grönsaksfan. Men det är långt ifrån allt jag äter, baljväxter, gryn, falafel, sojafärs, nötter, frön, tofu, soja- och havrebaserad yoghurt, smörgåsar. Jag äter gärna tacos/wraps fast men vegansk fyllning. Skulle absolut inte säga att jag äter tråkig mat, åtminstone inte när jag är hemma och kan laga den själv. Lite svårare när vi var i Kreta dock, då blev det grekisk sallad varje dag.

Men vitamin B12 då?
- True though, B12 är en vitamin att vara extra observant på då den huvudsakligen återfinns i kött, ägg och mejeriprodukter. Så alternativet är antingen tillskott av B12 eller att konsumera produkter som är vitaminberikade, typ som havremjölk. Men ska beställa hem B12, blir lättare än att vara noga med att få i mig tillräckligt med havremjöl hehe.

Får du ens i dig tillräckligt med protein?
- Oh did you really go there? Haha men ärligt, vissa människors kunskaper inom näring och nutrition är ju skrämmande förlegade om man fortfarande tror att fullvärdigt protein endast finns i animaliska produkter. Visste ni att broccoli har mer protein än kött per 100 kalorier? Kyckling innehåller 27 gram protein / 100 gram medan sojabönor innehåller 36 gram per 100 gram. Så okej, låt oss gå vidare i livet  och konstatera att det går alldeles utmärkt att få i sig mer än tillräckligt protein i en vegansk kost.Bildresultat för protein vegan memesBildresultat för protein vegan memes

Är det inte jobbigt att avstå från allt?

- Nej, helt ärligt så är det inte jobbigt. Tidigare när jag typ haft "godisförbud" och ska låta bli att äta glass är glass givetvis det enda jag gått runt och tänkt på.
Jag älskade verkligen glass. Älskar fortfarande glass. Men anledningen till att jag valde att äta veganskt handlar inte om något förbud i syfte att "förbättra" min hälsa under en månad eller två. Jag gör det för att jag tycker hela industrin med kött, ägg och mejeriprodukter är vidrig. Och för vi bara har en jävla planet och ta hand om och till och med det håller vi på att fullständigt misslyckas med. Med dom motiven närmast mitt hjärta tycker jag inte ens att det är jobbigt att se på när andra frossar i Ben and Jerrys,
jordgubbar och grädde, kex och ost och blablabla. Är det rätt så är det lätt.

Kan du ens gå ut och äta? Hur gör du om du blir bortbjuden?

- Det absolut svåraste måste jag säga är när man går ut och äter. När man inte har tillgång till hela innehållsförteckningen och måste fråga om allt typ, hehe.
Men så ofta är jag inte ute och käkar så det är ingen fara. De flesta restauranger har i alla fall lakto-ovo-vegetariska alternativ (utan fisk, kött, kyckling men med ägg/mjölk),
så det är ju alltid något att utgå från. När jag är bortbjuden erbjuder jag mig alltid att ta med min egen mat, skulle aldrig, aldrig förvänta mig att någon annan ställer sig och lagar "specialkost" till mig. Vill heller inte riskera att få en tallrik full med isbergssallad, hehe.

Wow vad roligt! Vilka fördelar har du märkt?
- Haha lol said no one ever. Nä, men tror faktiskt inte jag har fått den kommentaren i överhuvudtaget. Så då får jag ställa frågan till mig själv. Det låter sjukt
klyschigt men jag känner mig mycket, gladare, piggare och lättare i sinnet. Mitt samvete mår bra, hehe. Därutöver har jag inte alls lika mycket cravings efter typ gräddiga pastor, feta ostar, godis, glass och efterrätter. Jag tror verkligen på att kroppen vill ha det du matar den med. Nu kan jag helt ärligt sukta efter oliver, mango, banan, gröt, jordnötssmör, melon, råa morötter och nötter, for real alltså. Dessutom får jag sällan den där övermäktiga mätthetskänslan som jag lätt kunde få förutom om jag åt
något väldigt gott. Då fortsatte jag liksom äta trots att jag egentligen var mätt. Nu har jag mycket lättare att liksom nöja mig vid lagom mätt :-)

Bildresultat för vegan quotesRelaterad bild
Bilder från Google/Weheartit

Tips på veganska substitut

Smör på mackan > Mosad avokado, hummus, Oatlys "På macka", jordnötssmör, marmelad

Mjölk > Havremjölk, sojamjölk, mandelmjölk, Oatlys iKaffe

Yoghurt > Soygurt, havregurt eller ät gröt istället

Glass > Nice cream (mixade frysta bananer), Oatly eller Tofulines veganglass, sorbet

Matlagningsgrädde > Havrebaserad matlagningsgrädde/creme fraiche från Oatly

Köttfärs/kött > Sojafärs, stekt tofu, bönor, linser, kikärtor

Köttbaserat halvfabrikat >Sojanuggets, falafel, grönkålsbites, sojakorv, sojaburgare, linsburgare etc

Let's save the world

Det tog mig drygt nitton år innan jag bestämde mig för att sluta äta kött och kyckling. Jag blev äcklad av blotta tanken på att vara med och bidra till en
fullkomligt vidrig industri där djur utnyttjas, våldtas, misshandlas och mördas endast för att jag skulle få skinka på smörgåsen, köttbullar till mina makaroner och korv till mitt bröd. Däremot fortsatte jag äta fisk, ägg och mejeriprodukter. Jag tänkte att fiskarna ändå hade ett bra liv tills de hamnade på min middagstallrik, och korna och hönorna behövde ju inte dö för min skull. Det tog ytterligare fyra år innan jag äntligen vågade öppna ögonen för verkligheten.

En mjölkko har inte bett om att tvångsinsemineras ungefär en gång per år i syfte att föda fram kalvar som tas ifrån dem någon dag efter födseln. En mjölkko
har aldrig önskat att viga sitt liv åt att producera så mycket mjölk som möjligt åt en kalv som mjölken aldrig får. När man tänker efter är det ju verkligen helt absurt, att
vi gör kor dräktiga för att de ska producera mjölk ämnad att få en liten kalv att så snabbt som möjligt växa sig stor, men sedan tar vi bort kalven från sin mamma så att vi själva ska kunna ta mjölken. Till kaffet, till glass, till yoghurt, till creme fraiche, till ost, till smetana, till gräddfil. Är inte det ganska sjukt? En kos mjölk är till för kalven, inte människor. Jag fattar verkligen inte att det skulle ta mig 23 år att förstå det. Argumentet att kon inte behöver dö för att jag ska få mjölk är ju också rena rappakaljan. En
mjölkko får i genomsnitt leva fem år innan den till slut slaktas och blir kött på din tallrik. Tänk då att en ko i genomsnitt kan leva 20 till 25 år.
Vi reducerar alltså livslängden med 75 till 80 procent.

Ju mer jag lär mig och tar in, desto viktigare blir denna fråga. Vissa anser att man inte ska pracka på andra sina åsikter. Att jag får vara vegan om jag vill men att
jag kan hålla mina tankar och värderingar för mig själv. Men nej, jag bryr mig inte. Det finns alltför många människor här på jorden som förstör och skadar djur, och ännu
fler människor som är villiga att blunda för verkligheten och betala andra för att fortsätta skada djur. Att vara vegan är ingen åsikt eller tro. Djur dör. Vår planet dör. Människor dör. Det är fakta. Och jag önskar verkligen att jag förstått det tidigare. Men man kan inte gå tillbaka i tiden och ändra något, men man kan alltid börja här och nu och
förändra slutet.Illustration föreställande en fisk, en ko, en gris, en kyckling och en höna

HÄR är en länk som ALLA borde kolla in

Semesterfrukost

God förmiddag på er! Eller morgon? Vad är klockan tio egentligen? Sov i alla fall ända till nio idag, trodde det var något fel på klockan när jag vaknade,
brukar ju annars flyga upp som ett jehu vid sju, halv åtta. Passade på att göra en riktigt gofrulle idag, bytte ut havregrynsgröten mot soygurt med banan, hallon,
pumpakärnor och kokoschips. Kaffe med havremjölk och rågbröd med avokado vid sidan om, så jädra gott! Idag är planen att hjälpa mamma att få med katterna in
till stan för vaccination och i eftermiddag ska vi iväg till några familjekompisar för en kväll med karibiskt tema. Tjoho, en finfin tisdag alltså. Ha det bäst!

Break the fast

Aaaaaah, gårdagens frukost var ju bortom fantastisk. Fint sällskap, fin utsikt och fin frukost. Hittade till och med veganost så gissa vem
som jublade inombords. Idag däremot blir det långtifrån en lyxfrukost. Heldag på jobbet kallar, så önskar er en finfin dag!

Tips på dokumentärer

Tillåt mig att vara tjatig, men det är faktiskt min blogg och sålunda även mitt val av innehåll. Men jag måste bara tipsa  om två dokumentärer som är oerhört
sevärda. Eller rättare sagt, nödvändiga att se. "What the Health" (Netflix) som tar upp hur en kött- och mejeribaserad kost påverkar vår hälsa, samt "Earthlings" som ni hittar HÄR. Alltså, jag såg Earthlings i förrgår och grät non-stop i en timme. Sen pallade jag inte mer och stängde av. Vaknade upp med svullna ögon dagen efter och allt jag kunde tänka på är vilken fruktansvärd jävla besvikelse mänskligheten är. Denna planet hade utan tvekan, alla dagar i veckan 365 dagar om året, varit en så mycket bättre plats utan människan. Som ni kanske kan lista ut handlar dokumentären om djurhållning och hur vi människor exploaterar djuren i olika syften -  som mat, underhållning, som husdjur när det passar oss, till päls och läder. Se den och du kommer inte lämnas oberörd. För när du en gång vågat förstå kan du aldrig glömma eller förneka.Bildresultat för vegan quoteRelaterad bildRelaterad bildRelaterad bild

Två veckor som vegan

Lite matshopping från tidigare idag. Falafel och sojanuggets är två favoriter. Och kidneybönor är ju också sjukt gott! Och underskattat. För alla nötter
som tror att kött är det enda möjliga sättet att få protein. Per 100 gram så innehåller kidneybönor ca 24 g protein, 0,8 g fett, 0 mg kolesterol och 8,2 mg järn. Ta nötfärs i jämförelse, 14 g protein, 30 g fett, 78 mg kolesterol och 1,6 mg järn per 100 gram nötfärs. Så take a seat och inse fakta. Kött är inte nödvändigt.

Ny favoritglass

Imorgon är det två veckor sedan jag bestämde mig för att (äntligen) börja äta mat som är snäll mot djuren, miljön, mig själv och andra människor. Det har faktiskt
gått förvånansvärt lätt, det enda jag saknat lite är glass. Men nu mina vänner, nu har jag hittat en ny vegansk glass. Hallonsorbet från Sia, alltså himmelriket ju!! Tidigare åt
jag aldrig sorbet för att jag hade någon snedvriden uppfattning om att det var i princip samma sak som isglass. Men åh så gott, lent och krämigt det är! Hett tips :-)

Let's go vegan

I över fyra år har jag uteslutit kött och kyckling till följd av att jag och Miranda hade högläsning ur boken "Äta djur". Så från en sekund till en annan vinkade jag farväl
till kött och fågel och har inte saknat det en dag sedan dess. På senare tid har jag funderat mycket på att gå all in liksom, att även utesluta fisk, mjölkprodukter och ägg. Men alltid har jag hittat någon ursäkt, typ som att glass är för gott eller att jag inte kan dricka kaffe utan mjölk eller att jag älskar jordgubbar med grädde och yoghurt till frukost är ju en himla bra idé och grillad halloumi ändå är livet sommartid. Och så av en slump snubblade jag över denna video på Facebook. Och så kollade jag. Och så var det liksom som världens mest självklara sak. Det är en sjukt vidrig jävla industri. Och ja, jag älskar halloumi, glass, brieost, omelett och grädde, men there's no excuse for animal abuse.

Upp