emmaengstrom

Att laga vegansk mat

Fick en fråga från en läsare som undrade om jag inte kunde dela med mig av lite tips och recept då hon själv försöker att äta mer veganskt.
Och det gör jag gärna! Observera att alla fetmarkerade ord är klickbara länkar, missa ej dom för mer information/recept!

F r u k o s t   &   m e l l i s

Oavsett om du är en gröt, yoghurt eller smörgåsmänniska behöver du inte ge upp något. Havregrynsgröt är en given favorit, gärna med lite rolig
topping, äppelmos och havremjölk. Går även att steka för lite krispigare yta. Är du med för yoghurt, spana in havregurt eller soygurt, baserad på havre respektive soja.
Finns både i naturella eller smaksatta varianter. Bröd i sin enkelhet är ju bakat på vatten, jäst, mjöl, så rostat bröd med mosad avokado eller en fin marmelad är
ju oslagbart. Annars är smoothie bowl eller veganska bananpannkakor att rekommendera.

 

L u n c h   &   m i d d a g

När det kommer till lunch och middag får det gärna gå snabbt för min del. Att stå i köket i timmar och göra långkok är inte min melodi. Det är sällan det tar mer än 15-20 minuter för mig att laga mat, oftast snabbare än så.

Wokgrönsaker är oumbärligt hemma hos mig, på nolltid har du en fantastiskt näringsrik bas med både vattenkastanj, morötter, babymajs, broccoli och gud vet vad mer som finns i de där mixarna. Så jag brukar utgå från det, sedan komplettera med antingen ris/couscous/potatis/pasta/quinoa/mathavre/bulgur. Och don't worry, jag tänker på protein också. Tofu (Kung Markatta har marinerade varianter), kidneybönor, linser, falafel, sojabönor och kikärtor är mina favoriter. Dessa proteinkällor är även något jag gärna använder när jag slänger ihop en vanlig, hederlig sallad.

Dessutom finns det ett riktigt bra utbud av färdigmat som är perfekt att ha hemma om det krisar. Notera dock att jag med detta inte menar att veganskt halvfabrikat är superbra eller näringsrikt, men jag proppar hellre i mig veganska sojanuggets där jag i värsta fall är den enda som tar skada, än riktiga chicken nuggets där garanterat fler än jag tagit skada.Vill också tipsa om att spana in Risentas färdiga mixer för olika biffar och bollar, helt fantastiskt! Mer naturligt än färdigrätterna i frysen om du värderar sånt, så lätta att göra och så himla goda!

Och så ska vi inte glömma alla goda klassiker men i vegansk tappning. Vi snackar tacos på vegofärs med guacamole utan gräddfil, vi snackar burgare med vegansbiff, vi snackar pizza utan ost alternativt med veganost, veganska pannkakor.

Och nu i sommartid, vad fasen ska man lägga på grillen? Majskolv JA JA, grönsaksspett, tofu eller färdigrätter (typ korv, burgare). Använd din fantasi! En ananas kanske? Och hummus, hummus är världens bästa tillbehör så skitsamma om du grillat gammal skosula, det kommer ändå smaka fantastiskt.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas