emmaengstrom

Hej hopp byter blogg

Folket! Jag har ett mycket viktigt meddelande av högsta allmänintresse att framföra. Så hold your horses -  jag byter bloggportal! Känner att det är dags nu efter snart fyra år här på forme.se. Så innan jag hinner fixa allt men flytt av domännamn och blabla, in på NOUW.COM/BYENGSTROM and you'll find me there.

PS 1. Nej jag vet inte varför jag blandar in engelska hela tiden.

PS 2. Ja, denna blogg får finnas kvar i all framtid.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL MIN NYA BLOGG

Jag hatar när ...

... jag kommer körandes på motorvägen i högerfilen, håller hastighetsbegränsningen och kommer ikapp en jävla snigelliga i mittenfilen. What the actual fuck är problemet? Vad gör ni ens där? Eller rättare sagt, varför stannar ni kvar där? Oh lord i himmelen, det betyder alltså att jag - för att vara lagenlig - ska byta fil till mitten, byta till till vänsterfilen, byta tillbaka till mitten för att sedan, ett decennium senare, komma tillbaka till högerfilen. Sluta tro att ni är coola. Ni är alla på min svartalista och det är inte coolt. Sug på den.

... svenskar inte kan bete sig som folk. Typ när ett tåg rullar in mot perrongen och folket blir som förbytta, alla får mord i sin blick och ska liksom in på tågjäveln innan tåget ens hunnit stanna. Och stackarna som är på tåget hinner ju inte ens kliva av. Take a chill pill, det här är inte Kina, ni kommer på tåget.

... när vissa tycker att det är deras rättighet att ifrågasätta varför man väljer att äta på ett visst sätt, i detta fall veganskt, men om man å andra sidan ifrågasätter dom så blir det ett jävla ramaskri om att vi faktiskt måste respektera deras val att äta kött och vi måste sluta trycka upp våra åsikter i deras ansikten. Lol. Det är vad ni är. Ni är lol.

... när man sitter på toa alternativt precis duschat färdigt och inser att det inte finns något toapapper kvar eller att handduken inte hänger där den borde hänga. Panikens mamma.

... folk säger sig vara för jämställdhet men ändå säger att de inte är feminister. Alltså give me a break. Slå upp definitionen av feminism och inse att det handlar
om kvinnor ska ha lika (notera lika, inte mer eller mindre) rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samhället, både ur en social, ekonomisk och politisk aspekt. Vad är problemet då? Vilken del i denna definition är det som du som säger dig vara för jämställdhet men vägrar kännas vid ordet feminist motsätter dig? Och blanda fan inte in att feminister är arga, tjocka, orakade, bittra, manshatande kvinnor. Det finns inget med begreppet feminism som automatiskt inkluderar de attributen. Jag är för det mesta glad, känner inte en endaste man jag hatar och rakar mig gladeligen - men jag är feminist. Om jag är. Vidrigt vore annars. Och det är inte bara kvinnor som kan vara feminister, utan alla som önskar jämställdhet. Utan feminister - de som strävat efter och kämpat för ett jämställt samhälle - skulle kvinnor säkerligen fortfarande vara utan rösträtt. Jag vägrar få mindre lön för lika arbete med samma erfarenhet, jag vägrar förväntas ta majoriteten av föräldraledigheten och alla vab-dagar för att 35 år senare få en sämre pension, jag vägrar acceptera att det finns yrken som till följd av kvinnodominansen är lågavlönade med höga sjukskrivningstal. Jag vägrar förlika mig med det faktum att det existerar att glastak som uppenbarligen gör det svårare för kvinnor att nå högre positioner i samhället. Patriarkatet måste krossas, likväl som det kommer att krossas. Jag menar alltså inte krossa männen eller att kvinnorna ska regera. Länge leve ett JÄMSTÄLLT samhälle.

When in food heaven

God morgon folket! Hoppas ni mår bra! Själv svävar jag fortfarande på moln efter gårdagen. Nu ska ni få höra vad. För det första var jag, min
kusin och hennes familj och käkade lunch på ett ställe som nischat sig på falafel. Jag tog en vegan-meze och det var hands down bland det godaste jag någonsin
ätit. Helt fantastiska falafel, hummus, salsa, couscous, aubergine, supergod sallad och grymt gott pitabröd. Som om den lunchen inte vore nog så hittade jag äntligen,
äntligen Ben and Jerrys nya veganglassar! Oh lord vad glad jag blev. Deras peanutbutter/cookie var fan utom denna värld. Åt tills jag mådde illa.
Då är det bra. Så ja, gårdagen var inte annat än fantastisk. Idag är det en ny dag. Obviously. Ha en fin onsdag så hörs vi senare :-)

Att laga vegansk mat

Fick en fråga från en läsare som undrade om jag inte kunde dela med mig av lite tips och recept då hon själv försöker att äta mer veganskt.
Och det gör jag gärna! Observera att alla fetmarkerade ord är klickbara länkar, missa ej dom för mer information/recept!

F r u k o s t   &   m e l l i s

Oavsett om du är en gröt, yoghurt eller smörgåsmänniska behöver du inte ge upp något. Havregrynsgröt är en given favorit, gärna med lite rolig
topping, äppelmos och havremjölk. Går även att steka för lite krispigare yta. Är du med för yoghurt, spana in havregurt eller soygurt, baserad på havre respektive soja.
Finns både i naturella eller smaksatta varianter. Bröd i sin enkelhet är ju bakat på vatten, jäst, mjöl, så rostat bröd med mosad avokado eller en fin marmelad är
ju oslagbart. Annars är smoothie bowl eller veganska bananpannkakor att rekommendera.

 

L u n c h   &   m i d d a g

När det kommer till lunch och middag får det gärna gå snabbt för min del. Att stå i köket i timmar och göra långkok är inte min melodi. Det är sällan det tar mer än 15-20 minuter för mig att laga mat, oftast snabbare än så.

Wokgrönsaker är oumbärligt hemma hos mig, på nolltid har du en fantastiskt näringsrik bas med både vattenkastanj, morötter, babymajs, broccoli och gud vet vad mer som finns i de där mixarna. Så jag brukar utgå från det, sedan komplettera med antingen ris/couscous/potatis/pasta/quinoa/mathavre/bulgur. Och don't worry, jag tänker på protein också. Tofu (Kung Markatta har marinerade varianter), kidneybönor, linser, falafel, sojabönor och kikärtor är mina favoriter. Dessa proteinkällor är även något jag gärna använder när jag slänger ihop en vanlig, hederlig sallad.

Dessutom finns det ett riktigt bra utbud av färdigmat som är perfekt att ha hemma om det krisar. Notera dock att jag med detta inte menar att veganskt halvfabrikat är superbra eller näringsrikt, men jag proppar hellre i mig veganska sojanuggets där jag i värsta fall är den enda som tar skada, än riktiga chicken nuggets där garanterat fler än jag tagit skada.Vill också tipsa om att spana in Risentas färdiga mixer för olika biffar och bollar, helt fantastiskt! Mer naturligt än färdigrätterna i frysen om du värderar sånt, så lätta att göra och så himla goda!

Och så ska vi inte glömma alla goda klassiker men i vegansk tappning. Vi snackar tacos på vegofärs med guacamole utan gräddfil, vi snackar burgare med vegansbiff, vi snackar pizza utan ost alternativt med veganost, veganska pannkakor.

Och nu i sommartid, vad fasen ska man lägga på grillen? Majskolv JA JA, grönsaksspett, tofu eller färdigrätter (typ korv, burgare). Använd din fantasi! En ananas kanske? Och hummus, hummus är världens bästa tillbehör så skitsamma om du grillat gammal skosula, det kommer ändå smaka fantastiskt.

Älskade, underbara katt

Jag trodde aldrig jag skulle kunna känna så mycket för en icke-mänsklig varelse som jag gör för denna lilla krabat - och givetvis även
vår andra katt. Jag kan liksom ligga och gosa med lillen i evigheter och bara kolla på honom. Ibland ligger jag bara och tittar och tittar och tittar
och tänker vad fantastiskt att han är just vår katt. Världens bästa, busiga, tokiga, matglada och snälla Milo.

Touchdown Helsinki

Men god morgon! Befinner mig just nu på finsk mark, hemma hos min mormor och morfar. Resan hit gick bra och kan sammanfattas i följande punkter:

1. Jag var nära att kliva på en buss på Arlanda och åka till helt fel gate på grund av att jag läste av tavlan fel och trodde min gate var långt bort åt helvete. Som tur vad räddade busschauffören mig och påtalade mitt ödesdigra misstag.

2. Blev fett sugen på att köpa veganburgare från Max så jag gick dit och sen såg jag att det var orimligt dyrt så då gick jag till Pressbyrån och köpte det största, rödaste äpplet jag hittade och sparade in 73 kronor och var fett nöjd. Och så råkade jag riva ner en banan på golvet och i all stress även trampa på den.

3. Jag är på väg att kliva på planet när jag kommer på att min dator ligger påslagen i min kabinväska så i panik med folk både framför och bakom mig får jag gräva fram datorn och balansera den på min tredje arm. Så äntrade alltså planet med en dator, tax free-påse, handväska och resväska i ett krampaktigt grepp.

4. Planet skakade så äckligt mycket när vi skulle lyfta att jag på riktigt började fundera om Norwegian hämtat hem ett plan från skroten eller typ glömt dra åt skruvarna på vingen eller om piloten hade yrsel eller kanske hade somnat. Blev dessutom jätteillamående och undrade om de skulle kasta av mig från planet om jag spydde.

5. Kom fram till min mormor och morfar och hallå, har man världens gulligaste mormor som typ spenderat ett dygn inne i mataffären för att med sin taskiga syn lusläsa minimala fjuttinnehållsförteckningar och hitta veganmat till mig. Både sojayoghurt, havremjölk, margarin (tack men nej tack), frukt, bröd, bär och müsli hade hon fixat. Bästa!

Upp