emmaengstrom

Sponsrad Video: ZOÉGAS – Coffee By Women

Det tog mig cirka tjugo år innan jag inte helt oväntat föll handlöst för världens mest fantastiska dryck - kaffe. Detta svarta guld, så många morgnar som förgyllts och så många måndagar som räddats med en kopp nybryggt kaffe i handen.

Hur ser då verkligheten ut bakom en rykande kopp kaffe? Jo, circa 50 procent av alla inom kaffeindustrin är kvinnor där färre än fem procent innehar ledande positioner. Ett välkänt företag, ZOÈGAS, har satt upp ett mål om att minst 30 procent av de kaffebönder som deltat i företagets hållbarhetsprojekt ska vara kvinnor. Något som visat sig vara framgångsrikt i syfte att skapa en hållbar kaffeodling är att jobba kooperativt. De som arbetar i kooperativ investerar inte sällan inkomsterna i ett mer långsiktigt perspektiv för att på så sätt generera ännu större inkomster.

De kvinnor som deltar i hållbarhetsprojektet erbjuds kostnadsfri utbildning i hållbar och produktiv kaffeodling, kvalitetsuppgradering, verifiering samt certifiering. Lokala organisationer på plats ansvarar för utbildningarnas genomförande. Utbildningen inkluderar även ledarskap, förtroendebyggande och självutveckling.

Att den globala efterfrågan på kaffe är stort innebär krav på en alltmer hållbar och certifierat tillvägagångssätt vad gäller odling och produktion. Därmed är behovet och nyttan med ett hållbarhetsprojekt kring kaffeodling högaktuellt. Jag antar att jag inte är den enda som är mån om att dagens, morgondagens och framtidens kaffe fortsatt ska kunna producerad med hög kvalitet, både ur ett smak-, genus- och miljömässigt perspektiv. För en framtid med kaffe som gör gott för miljö, människa och våra smaksinnen. Se mer om ZOÉGAS hållbarhetsprojekt i denna härliga video nedan.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas